TRANSLATE

VOPSITUL PARULUI



    Colorarea parului este destul de importanta pentru noi fetele dar nici baietii nu sunt exclusi dupa cum bine stim, in primul rand din punct de vedere estetic, de multe ori insa nu stim cum sa ne alegem corect vopseaua, ce inseamna de fapt acest proces de colorare a parului cat si aplicarea propriu zisa.
     Culoarea naturala a parului este data de pigmentii ce se afla in cortexul fibros al parului.   Lumina patrunde prin stratul cornos si o parte din ea se reflecta inapoi catre ochi, aceasta fiind culoarea perceputa de noi. Tipul, numarul si intensitatea pigmentilor formeaza culoarea naturala a parului.
     Pigmentii sunt de doua feluri: pigmenti mici ce produc rosu si pigmenti mari ce produc gri si maro. La baza procedeului de vopsire sta oxidarea. In procesul de oxidare se creaza aglomerari mari de pigmenti care formeaza colorantii finali permanenti din cortex, cu tonuri de rosu, albastru si galben, care se combina pentru a forma nuanta dorita.
  Exista culori pe baza de plante (hena), acoperirea firului de par fiind minima, culori semipermanente care rezista intre 4-10 samponari, culoarea depozitandu-se in cuticula, culori demipermanente si vopsele permanente.Atunci cand va alegeti vopseaua trebuie sa stiti ca numaratoarea care o intalnim  pe fiecare cutie este foarte importanta, aceasta ne arata nuanta pe care o dorim, ea incepand de la 1 care inseamna negru si urca pe o scara de 12  ultra blond. Primele 2 cifre exprimand tonalitatea, dupa virgula prima cifra e 25% din pigmentul definit de cifra, iar a doua e 15% din pigmentul definit de cifra.
   Trebuie sa mai stiti ca vopseaua nu deschide o alta vopsea, parul vopsit fiind decolorat obligatoriu inaintea aplicarii unei nuante mai deschise.
   Prepararea se face in functie de vopseaua aleasa, de lungimea parului si de gradul de incaruntire, procesul de vopsire poate incepe cu zona din spate sau din fata capului, aplicand pe toata lungimea lui, incepand de la radacina pana la varfuri sau doar pe lungime.


    Oxidantul joaca un rol foarte important in amestecul final amestecandu-se cu vopseaua, formand o consistenta omogena.                                                                             
     Consistenta este importanta deoarece putem sa aplicam o cantitate de vopsea pe firul de par ajutand la o acoperire perfecta sau din contra, daca amestecul este prea lichid sunt sanse mari ca vopseaua sa curga de pe par, iar daca e prea groasa sa fie dificil de aplicat.
    Inainte ca procesul de vopsire sa inceapa trebuie un scurt istoric, nuanta naturala a parului, culoarea actuala cat si alte procedee efectuate anterior.
   Oxidantii se gasesc astfel: 3%, 6%, 9%, 12% . Vopseaua se mixeaza cu oxidant in functie de tipul de par si culoarea dorita.
   La baza acestor multitudini de culori sta colorimetria care este mult mai complexa si deloc usoara dar mai multe despre ea intr-un alt articol.
    In concluzie daca vreti o colorare corecta si reusita trebuie sa apelati la un specialist pentru ca stim prea bine ca acasa de multe ori nu obtinem chiar rezultatul dorit.

No comments:

Post a Comment